Üst Yapı Bina Yapım İşi
Alt yapı çalışmalarının üzerine kurulan, üretime veya oturmaya yarayan yapıların tümü üst yapıdır. Statik ya da mimari projelere göre kolon ve temel uygulamalarının yapılması, kazı dolgu çalışmalarının uygulamaya uygun biçimde yönlendirilmesi ve kotların tespiti yapılır.
Üst Yapı Nedir?
- Toplu konut projelerinin gerçekleştirilmesi, yüksek katlı binaların inşa edilmesi, köprü ve viyadüklerin yapılması, enerji santrallerinin inşa edilmesi, fabrikaların yapılması ve diğer endüstriyel yapıların oluşturulması üst yapı çalışmaları olarak geçer.
Üst yapının bazı bölümleri şunları içerebilir;
-
Katlar: Katlar üstyapı içindeki katları ayırır.
-
Kirişler: Üst yapıda tüm düşey yükleri taşıyan yatay elemanlardır.
-
Lintel: Kapı ve pencerelerin üstündeki alanı ifade eder. Daha büyük açıklıklar üzerindeki duvar alanına destek sağlar.
-
Lintel, takviyeli çimento beton veya beton ve tuğladan yapılır.
-
Duvarlar: Duvarlar, muhafaza ve gizlilik sağlamaya yardımcı olur. Duvarlar ayrıca kirişlerden ve levhalardan gelen ağırlığın bir kısmını da taşır.
-
Çatı: Çatı, binanın içini yağmur ve rüzgar gibi unsurlardan korur. Sayısız çatı seçeneği mevcuttur. Ancak, eğimli çatılar yaylalarda önerilirken, düz çatılar ovalarda iyi sonuç verir.
-
Parapet: Parapetler, çatı döşemesinin ötesine uzanan dış duvarlardır ve esas olarak binanın girişine su dökülmesini önlemek için kullanılır.
-
Kolonlar: Üst yapıdan gelen yüklerin çoğunu tutan ve bu ağırlığı temele aktaran dikey yapılardır. Kolonlar yüksek binalarda olmazsa olmazdır.
-
Kapılar, pencereler ve diğer açıklıklar: Zemin seviyesinin üstündeki kapılar, pencereler ve diğer açıklıklar üst yapının bir parçası olarak kabul edilir.
-
Merdivenler, rampalar ve asansörler: Merdivenler, rampalar ve asansörler de üst yapının bir parçasıdır ve binada hareket imkanı sağlar.